21 Temmuz 2009 Salı

selin²+sarac²=samos²

Teşekkürler Selincim mavi beyaz samostan bize estirdiğin rüzgarlar için...




Bu sefer ben çekmedim bu fotoğrafları
Samosa giden Selin ilk defa bloguma konuk olarak katılan insan oluyor:)
Gezdiğini, gördüğünü, yaşadığını bizimle paylaşacak herkese kapı açık.
Şimdi Selinin yaz tembelliğinden, citta slow ortamından kurtulup samosu bize anlatmasını bekleme zamanı...

Gezmek olunca bir dakika durmam ama sıra yazmaya gelince evet cok bahaneler sıraladım, cok erteledim, ama Mehlika fotoğrafları koyunca yazmam gerek artık dedim..

Bundan bir kaç ay önce İzmir' e yerleşmeye karar veren ve denizin, şehirdeki suyun anlamını çok iyi bilen bir Ankaralı olarak, İzmirlilerin aksine her fırsatta küçük geziler ayarlayıp kaçıyorum bi yerlere..Samos da bu gezilerden biri, gitmek isteyenler için yararlı bir kaç bilgiden sonra, Samosun büyüleyici sokaklarını, turkuaz rengi denizini uzun uzun anlatacağım,
Kuşadası limanında yer alan Reina turdan 35 euro gidiş dönüş bileti alarak Samos'a ulaşabilirsiniz, yeşil pasaporta da vize isteniyor!!!

Kuşadası Limanı hareket : 08:30 - Samos varış : 10:00
Samos Limanı hareket : 17:00 - Kuşadası varış : 18:30

Eğer araba kiralanırsa, 1 günde rahatlıkla her yer yeri gezbilirsiniz adada. Adada mutlaka görülmesi gereken yerleşimler: Kokkari pythagoras samos

Tekne ile Samos'un merkezine ulaştıktan sonra benim önerim vakit kaybetmeden, Kokkari' ye gidilmesi, Yunanistan denilince akla gelen bembeyaz evler, mavi boyalı pencere ve panjurların en sevimli örneklerini burda görebilirsiniz.. el işi satan küçük dükkanları, rengarenk sandalyeli cafeleri gezerken, Kokkari'nin daracık ara sokaklarında kaybolmamanız olanaksız..Ama o turkuaz rengi deniz aralardan size göz kırpıp yol gösteriyor, yol göstermekle de kalmıyor, sizi davet ediyor..Bu davete hayır demek mümkün değil tabii, bu yüzden hazırlıklı gidip mayolarınızı içinize giymeniz en iyisi, çünkü soyunma kabini yok sahilde, cafelerin tuvaletleri kullanılıyor, duş şezlong, şemsiye için de 5 euro alıyorlar..

Araba kiralanırsa, denizden sonra, hemen pythagoras' a hareket etmenizi öneriririm,
Biz araba kiralamadığımız için, dönüş saatine yetişemeyiz diye, pythagoras' a gitmeye cesaret edemedik, bu nedenle pythagoras hakkında sadece teorik bilgiler verbileceğim, ancak Kokkari dönüşü bindiğimiz taksi şöförü ( kokkari-samos taksi : 10 euro, otobüs 1.40 euro - 15 dk. sürüyor Pazar günleri çok sık otobüs bulunmuyor) pythagoras'ın da en az Kokkari kadar güsel bir yer olduğunu söyledi, Samos' un merkezinde yapacak pek bir şey bulamayacağımı da ekledi ve haklı çıktı, Pazar günü olması nedeniyle her yer kapalıydı ve açık olan dükkanlar da tamamen turistik eşyalar satan mağazalardı, fakat turistik bi yer olmasından dolayı tüm yunanistanın aksine pythagoras' ta tüm mağazalar açıkmış..
Pythagoras, antik kalıntıların oldugu daha da önemlisi a²+ b² = c² teoremini bulan Pisagor'un memleketiymiş, ben gitmeden önce araştırma yaparken Pisagorun hayatını okudum çok enteresan bir hikaye zaman bulursanız bir göz atın derim, bir de Samos' un her yerinde sarmısak dövdüğümüz havana benzer bir bardak görebilirsiniz, bu bardğı Pisagor herkese eşit miktarda şarap dağıtılması için icat etmiş, bardağın içindeki çizgiyi aştığınızda içindeki sıvı dökülüyor :))

Yunanlıların siestaları bitmeden, Samos'un merkezine dönüp tekneye biniyoruz, 1.5 saat sonunda yine Kuşadasındayız, burda hayat capcanlı, sokaklar kalabalık, herkes 24 saat uyanık,
insan düşünmeden edemiyor karşı karşıya bakan ve bu kadar benzeyen iki milletin, bu farkı nerden kaynaklanıyor diye, acaba bu telaş kimden miras kaldı bize?? hala dur durak bilmeden çalışıyoruz, ama neyse ki azıcık da olsa haftasonlarımız var, İzmir gibi de güzel şehirlerimiz var yaşamayı, eğlenmeyi bilen :))

1 yorum:

mmm dedi ki...

Teşekkürler Selincim
mavi beyaz samostan bize estirdiğin rüzgarlar için...