Agora İzmirin Bayraklı Tepekuleden sonraki ikinci yerleşim merkezi.
Doğu seferinden döneren İzmire gelen Roma imparatorunun rüyasında buraya bir şehir kurması söylendikten ve daha önce de bahsettiğim Clarostaki kahinlerin de bunu doğrulamasından sonra İzmir kenti buraya kuruluyor.
O zamanlarki adıyla Smyrna olan kentin 2 agorası olduğu biliniyor liman kenti olduğu için. Biri şu an Agora diye bilinen idari agora, diğeri de daha aşapı tarafta limana yakın olduğu düşünülen ticari agora.
Bazilikanın çok ciddi bir kesimi ortaya çıkarılmış. Bodrum kat doğu ve kuzey bölümlerinde tamamen açığa çıkarılmış, diğer taraflar için çalışmalar devam ediyor.
Daha önceden Agorayı gezmeyi çok istemiş fakat yerinin biraz kötü olmasından dolayı kendi başıma gidememiştim. Mimarlar odasının seminer kapsamına girince fırsatı hiç kaçırmadım ve mükemmel bir geziye ve anlatıma katılma şansım oldu. Arkeolojik kazıyı yürüten ekibin başkanı gezdirdi bizi ve çok detaylı, çok güzel bilgilendirdi. Çok hoşuma gitti.
Kazı ekibi uzun süredir çalışmaları devam ettiriyormuş ve çok çok uzun süren, zahmetli bir iş olduğundan daha uzun süreler de devam edecek.
Buradaki en dikkate değer bulgu binlerce yıl öncesine ait kanalizasyon sistemi. İzmirin yağmurlu ve eğimli bir kent olması bu çözümü gerektirmiş tabi ama çok güzel, kullanım zamanı içinde gelişen bir sistem uygulamışlar.
İkinci önemli bulgu da duvar yazıları-grafittiler. Şu anda özel sıvılarla tek tek temizlenen duvarlar yakında ziyarete açılacak sanırım.
Zavallı güzel İzmiri zaman içinde mahveden insanımız bu güzelliği de kocaman çirkin bir katlı otopark yapısıyla bozmayı da başarmış malesef...
1 yorum:
I like those stones !!!
Yorum Gönder